Politiek

Geert Wilders kan niet eens zijn eigen zorgkosten betalen

19-03-2013 15:33

De Nationale Politie gaat de zorgkosten van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders  voorschieten. Als de bedreigde politicus zelf zijn declaraties zou indienen zou zijn veiligheid mogelijk in het geding zijn. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer. Een bizar inkijkje in het leven van de bedreigde politicus.

De regeling geldt niet alleen voor Wilders. Ook meisjes en vrouwen die te maken hebben gehad met eergerelateerd geweld en slachtoffers van loverboys komen in aanmerking voor de regeling.

Zorgverzekeraars verstrekken soms gegevens

Slachtoffers van eerwraak kunnen op verschillende manieren worden getraceerd, bijvoorbeeld door familieleden die naar een zorgverzekeraar bellen en daar een medewerker aan de telefoon krijgen die onder druk – ondanks een geheimhoudingsvinkje in het systeem – toch de identiteit en verblijfplaats van zo’n meisje of vrouw bekend maakt.

OM vindt declareren te gevaarlijk

Soms worden declaraties daarom niet opgestuurd naar de zorgverzekeraar omdat het Openbaar Ministerie bang is dat de anonimiteit van de bedreigde personen niet te garanderen valt. Deze krijgen nu een uniek en anoniem registratienummer waardoor de identiteit van de bedreigde bij zorgverzekeraars onduidelijk blijft.