Politiek

Demmink-kwestie niet aan bod bij bezoek Erdogan

19-03-2013 14:44

Er zijn geen contacten tussen de Nederlandse en Turkse regering inzake de kwestie Joris Demmink. Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus wilde voorafgaand aan het bezoek van de Turkse premier Recep Erdogan van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en premier Mark Rutte (VVD) weten of er wordt samengewerkt in de zaak.

Geen samenwerking Turkije-Nederland

“Het kabinet heeft geen contact gehad met de Turkse autoriteiten over de mannen die aangifte hebben gedaan tegen een voormalig Nederlands topambtenaar wegens pedofilie. Hiertoe bestaat ook geen noodzaak, nu de aangifte van twee van hen door het Openbaar Ministerie niet als betrouwbaar zijn beoordeeld”, schrijft Timmermans dinsdag aan de Tweede Kamer.

Turkse journalist mishandeld

De kwestie rondom de voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijft de Tweede Kamer bezighouden. Eerder stelde het CDA al Kamervragen nadat Amerikaanse congresleden de zaak aan de kaak stelden. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zit met de affaire in haar maag. Nadat de Turkse journalist Burhan Kazmali werd bedreigd, geintimideerd en mishandeld omdat hij in Turkije publiceerde over de aantijgingen aan het adres van Demmink, stuurde de NVJ een boze brief aan de Turkse ambassadeur.

Ook binnen de Raad van Europa leven vragen bleek eind vorig jaar.