Politiek

Dijksma: geen verschil tussen kip en halal-kip

18-03-2013 12:52

Er isĀ  geen verschil tussen regulier bedwelmd geslachte kip en halal bedwelmd geslachte kip. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer. Er was rumoer in Den Haag ontstaan nadat ThePostOnline berichtte dat bijkans alle kip in Nederland halal wordt geslacht.

Alle kip is halal en ook weer niet…

Dijksma bevestigt dat nu. Het is volgens halalcertificeerders toegestaan kippen bedwelmd te slachten, mits de dieren maar niet ten gevolge van de bedwelming overlijden. Met andere woorden: de bedwelming moet ‘reversibel’ zijn. Het bedwelmen van dieren voorafgaand aan de slacht is Europees geregeld. De eisen die de Europese verordening aan het bedwelmen stelt, maken geen onderscheid tussen de reguliere bedwelmde slacht en de halal bedwelmde slacht.

…want het gaat slechts om het etiket

De bedwelming van de halal kippen dient dus te voldoen aan dezelfde voorwaarden uit de Verordening als de bedwelming van niet halal kippen. Er is wat dat betreft dus geen verschil. “De slachterijen en de halalcertificeerders zijn vervolgens zelf verantwoordelijk om te bepalen of vlees halal of niet halal is”, schrijft Dijksma.

Kip, inderdaad het meest veelzijdige stukje vlees. Nietwaar, Trouw?