Politiek

Dreigingsniveau terrorisme verhoogd

13-03-2013 11:12

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau verhoogd van beperkt naar substantieel. De kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland is toegenomen. Een belangrijke reden hiervoor zijn signalen van radicalisering van jongeren in Nederland en een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië.

‘Geweldsbereid’

De verhoging van het dreigingsniveau komt daags na het bericht dat een kleine honderd Nederlandse moslims op dit moment meevechten in landen als Afghanistan, Somalië en Syrië. Jihadreizigers doen in oorlogsgebieden zoals Syrië, kennis en strijdervaring op en kunnen een dreiging vormen tegen westerse doelen. Ook bestaat het risico dat zij anderen uit Nederland aansporen hetzelfde te gaan doen, volgens de NCTV. Deze Jihadreizigers kunnen zeer radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate ‘geweldsbereid’ terugkeren naar Nederland, waarna zij hier een bedreiging vormen.

Arabische Lente oorzaak

Daarnaast heeft volgens de NCTV ‘het prille democratiseringsproces in Noord-Afrika en het Midden-Oosten’ ruimte gegeven aan Jihadistische netwerken. De veiligheidsorganisaties in deze landen zijn niet langer bij machte om weerstand te bieden tegen deze organisaties, of zij willen dit niet. Jihadistische organisaties kunnen zich hier eenvoudig vestigen. Sommige van deze groepen hebben westerse doelen op het oog, soms ook in Europa.

Opstelten probeert Jihadgang in te dammen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten is verantwoordelijk voor de coördinatie van de  terrorismebestrijding. Hij probeert het afreizen naar jihadistische trainingskampen en strijdgebieden tegen te gaan en de risico’s van teruggekeerde personen tijdig te onderkennen en in te dammen. Het gaat daarbij om inlichtingen en onderzoek, opsporing en vervolging, vreemdelingenrechtelijke maatregelen en bestuurlijke aanpak op lokaal niveau.