Politiek

Kabinet niet onder de indruk van Turks plan terughalen pleegkinderen

07-03-2013 17:01

MET UPDATE – Turkije heeft geen zeggenschap over pleegkinderen in Nederland met de Turkse nationaliteit. Dat zegt staatssecretaris van Welzijn Martin van Rijn (PvdA) over het plan van de Turkse regering om Turkse pleegkinderen uit Nederland terug te halen. Als de Turkse overheid vragen heeft over de Nederlandse jeugdzorg moeten ze die maar stellen, aldus de staatssecretaris.

Bezwaar tegen christelijke en homoseksuele pleegouders

Eind vorige maand werd bekend dat de Turken overwegen Turkse kinderen die in Europa bij christelijke en homoseksuele pleeggezinnen zijn ondergebracht desnoods terug te halen naar Turkije. Turkije heeft grote bezwaren tegen het pleeggezinnenbeleid voor Turkse kinderen in landen als Nederland, Duitsland en België. Ze zijn vooral ontstemd over dat veel kinderen in christelijke en homoseksuele gezinnen zijn geplaatst en niet in gezinnen die dichtbij de Turkse cultuur staan.

Pleegouders niet uitsluiten

In Nederland mogen pleegouders niet worden uitgesloten op basis van religieuze overtuiging of seksuele geaardheid, schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer na vragen van D66.  Wel proberen bureau Jeugdzorg en andere pleegzorg-aanbieders in eerste instantie pleegouders te vinden met de godsdienstige gezindheid, de levensovertuiging en de culturele achtergrond van het kind en zijn biologische ouders. Wanneer die niet te vinden zijn wordt er verder gekeken in het bestand van pleegouders.

Wanneer de Turkse overheid vragen heeft aan de de Nederlandse regering over de jeugdzorg moeten ze die maar stellen. Die is dan bereid ‘hen toe te lichten dat er zorgvuldige afwegingen worden gemaakt bij het plaatsen van kinderen in pleeggezinnen’, aldus Van Rijn.

UPDATE 19.38 uur – De NOS bericht dat er Turkse ambtenaren in Nederland zijn om met de biologische ouders van de 9-jarige Yunus te praten. Het gaat om een jongetje van 9 jaar dat door de Nederlandse jeugdzorg is weggehaald bij zijn ouders en al een aantal jaren wordt opgevangen bij een lesbisch stel in Den Haag.