Politiek

PvdA wil opnieuw onderzoek naar Blood & Honour

05-03-2013 15:25

PvdA Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) opnieuw kijkt naar de extreem-rechtse organisatie Blood & Honour die ook in Nederland actief is. “Ik snap niet dat deze club nog steeds zijn gif kan verspreiden”, aldus Marcouch tegen The Post Online. Op de Nederlandse website van de organisatie kan Mein Kampf worden gedownload.

Mein Kampf downloaden

“Ik kreeg onlangs verschillende mailtjes van mensen die zich afvroegen waarom Blood & Honour nog steeds een Nederlandse website heeft. Daar ben ik ook benieuwd naar.” Op de website van Blood & Honour valt onder meer Mein Kampf in het Nederlands, Engels en Duits te downloaden. Het verspreiden van het boek van Adolf Hitler is nog steeds grotendeels verboden in Nederland. “Ik wil weten in hoeverre de makers van de website strafbaar zijn”, aldus Marcouch.

‘Smakeloos en verwerpelijk’

Marcouch is naar eigen zeggen niet bij voorbaat uit op een verbod van Blood & Honour maar wil dat Justitie opnieuw kijkt naar de organisatie. In maart 2007 drong de Tweede Kamer al aan op een verbod van Blood & Honour bij toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Die laatste zag geen mogelijkheden de organisatie te verbieden. We zijn nu jaren verder”, zegt Marcouch. “Ik snap niet dat deze club nog steeds zijn gif kan verspreiden. Het is smakeloos, verwerpelijk en wellicht ook strafbaar.”

Vorige maand bijeenkomst in Hongarije

Blood & Honour is ook elders in Europa actief. In Duitsland is de organisatie al twaalf jaar verboden maar is ondergronds nog steeds actief. De Süddeutsche Zeitung berichtte vorige maand over een grote bijeenkomst in Hongarije. Blood & Honour organiseerde daar de Tag der Ehre, een herdenking van SS-soldaten die vochten tegen de Russen tijdens de Tweede Wereldoorlog.