Politiek

D66 wil streetwise worden

05-03-2013 16:15

Arm D66. Zo beschaafd, zo netjes. Alles klopt aan de standpunten, en toch stemt niet gans de natie op de partij.

Tot vrijdag kunnen de leden van D66 een voorkeur uitspreken voor  een nieuwe partijvoorzitter. Drie kandidaten doen mee. Keurige types. Met keurige opleidingen.

Kandidaat 1 is Fleur Gräper – van Koolwijk. Achtergrond? Geschiedenis gestudeerd in Groningen,  gewerkt bij het Europees parlement, nu secretaris van de Sociaal Economische Raad in Noord-Nederland.

Wereldburger

Ervaring? Die tendeert naar perfectie. Gräper doorliep alle geledingen binnen de partij (marketingencommunicatie-baas, statenlid, fractievoorzitter van de statenfractie in Groningen, campagnestrateeg) en voldoet daarmee perfect aan het D66-profiel van de betrokken wereldburger met een drs-titel.

Haar standpunten? Die zijn het beste te omschrijven als gevaarloos verantwoord. Haar campagne bestaat uit twee hoofdonderdelen, vertelt ze: meer vertegenwoordiging verwerven in de politieke gremia en het snelstijgende  aantal leden binnen de vereniging een stem geven.

Middenmanager

“We zijn een sterk groeiende partij en dat moeten we goed regelen”, zegt ze tegen de ThePostOnline. Deze mevrouw maakt geen enkele kans, want heeft nauwelijks grote namen achter zich verzameld en praat iets teveel als een middenmanager van een middelgroot bedrijf.

Goed, dan nummer 2. Michiel Scheffer. Partij-apparatjsik. Opgekomen uit de jongerenvleugel, gevormd in  regiobesturen in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen en nu innovatiemanager en lector aan de Saxion Hogeschool. Is openlijk fan van Jan Terlouw, en zal om die reden geen schijn van kans maken.

D66lector

Scheffer is  geïnteresseerd in de combinatie van economie en innovatie, politiek en burger en integratie en minderheden. Type wijsneus met een missie. Staat graag met gevouwen handjes in een roze overhemd voor een bord te oreren wat U moet doen. Kijk maar.

scheffer

 

Gaat het niet halen vanwege gebrek aan realiteitsbesef en doldwaas D66 gezweef.

Nummer 3 wordt het. Dat is Alexandra van Huffelen. Deze wethouder in Rotterdam heeft in de gaten dat abstracte praatjes geen stemmen zullen trekken. De wethouder voert campagne met de slogan dat D66 meer ‘streetwise’ moet worden. Partijbonzen Hans Wijers, Els Borst, Alexander Rinnooy Kan steunen de Rotterdamse D66-macher. Geen twijfel over. Zij wordt voorzitter.

Streetwise

Gaat de partij daarmee eindelijk verlost worden van zijn verwijfde politieke imago? Dat is nu de kwestie natuurlijk.

Tijdens een bijeenkomst in Amsterdamse cafe P96 waar Van Huffelen vorige week sprak, broeide het al een beetje. Tegenover Het Parool omschreef een anoniem lid  D66 als  ‘een elitaire partij voor hoogopgeleiden.’

Angry Young Man

Pieter Rietman, kandidaat-lijsttrekker voor stadsdeel Amsterdam-West die ook aanwezig was, deelt de oproep tot meer straatgewoel. ‘Ik ben wel meer het type van gesterkt been erin’, zegt hij tegen ThePostOnline.

Rietman is met recht de angry young man van de vrijzinnige Democraten. In zijn rol als verslaggever van Campus TV  dook hij  al eens bloot de gracht in, gooide hij stoelen van een flat en consumeerde hij illegaal paddo’s in de Amsterdamse binnenstad.

Abortus

De democraat kwam vorige maand in het nieuws toen hij in een pesterige tweet een oproep plaatste om SGP leider Van der Staaij te aborteren. ‘Dat was niet zo handig’, zegt hij. ‘Daarmee liet ik me niet van mijn beste kant zien.’

Zal na vrijdag zal alles anders zijn? Wordt D66 dan eindelijk die staatsgevaarlijke groepering die het het politieke bestel gaat opblazen? Ooit was dat de bedoeling, toch? Of was het allemaal bühnepraat en stoere campagneklets.

Rietman, nog geen dertig: “Die linkjes zet je er toch niet in, hè?’