Politiek

Maurice de Hond: Kiezers PVV, SP en 50PLUS eensgezind over aanpak economie

03-03-2013 11:00

Tussen half augustus en eind november 2012 waren er grote verschuivingen wat de electorale voorkeuren betreft. Tijdens de verkiezingen stonden VVD en PvdA bijna 25 zetels voor op de volgende 2 partijen. Eind november 2012 stonden de 6 grootste partijen echter binnen 10 zetels van elkaar. Tussen half januari en half februari voegde de 7e partij (50PLUS) zich erbij en staat de grootste partij nog maar 9 zetels voor op de 7e partij in grootte (D66 en CDA). De laatste drie weken zien we echter nog amper verschuivingen, dat blijkt uit jongste peiling van Maurice de Hond.

peiling_03_03_13

We zitten blijkbaar in een stabilisatieperiode.Nog steeds verliezen PvdA en VVD ongeveer de helft van hun kiezers. Met name in de richting van 50PLUS, SP en PVV.  En blijven vrijwel alle andere partijen op -forse- winst staan. Meer details vindt u weer in de bijlage. (pdf)

Regeringsplannen en aanpak economie

Naar aanleiding van de voorspellingen van het CPB en de plannen van de regering zijn een aantal vragen gesteld. Dan blijken er grote meerderheden te zijn:

  • 79 procent vindt het belangrijker dat de economie wordt gestimuleerd dan dat het begrotingstekort onder de 3 procent komt.
  • 77 procent denkt dat het nog jaren zal duren voordat de economie zal herstellen.
  • 74 procent hoopt dat oppositiepartijen de regering gaat helpen om de goede maatregelen te nemen.

Van de afzonderlijke plannen van de regering om 4 miljard te bezuinigen vindt hetzij een meerderheid of ongeveer de helft het een goed plan. Alleen de nullijn voor werknemers in de zorg wordt door maar ongeveer een kwart gesteund.

Kiezers PVV, SP en 50PLUS eensgezind

Kiezers van PVV, SP en 50PLUS hebben op de meeste stellingen ongeveer dezelfde mening. (Zie ook de pdf bijlage) Bij de kiezers van VVD en PvdA is het bij sommige stellingen ongeveer gelijk en bij andere duidelijk verschillend: met name zien we dat rond het punt van het er alles aan doen om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. Bij de VVD is dat 46 procent en bij de PvdA 22 procent. Een dergelijk verschil zien we ook t.a.v. de maatregel om de werknemers in de zorg op de nullijn te zetten.