Politiek

Stef Blok onder vuur; hield minister informatie achter?

26-02-2013 17:36

Reuring in de Nationale Vergaderzaal dinsdagmiddag: minister van Wonen Stef Blok (VVD) heeft volgens de SP de Tweede Kamer op meerdere momenten onjuist en onvolledig geïnformeerd. Hij zou een rapport over de gevolgen van de huurverhogingen geheim hebben gehouden. SP-Kamerlid Paulus Jansen wenste en krijgt zijn debat. Blok zou volgens hem op vier cruciale momenten hebben gezwegen.

Het draait allemaal om het rapport ‘De vraag naar woondiensten en de betaalbaarheid in de huursector’ van de Amsterdam School of Real Estate (PDF). Het ministerie van Binnenlandse Zaken deed een financiële bijdrage voor het rapport en het kwam uit in december 2012.

De Tweede Kamer ging twee weken terug akkoord met de inkomensafhankelijke huurverhoging. Volgens het aangenomen plan gaan de huren voor huishoudens met een inkomen van 43.000 euro of meer omhoog met maximaal vier procent per jaar, plus de inflatie (nu drie procent).

Was Blok op de hoogte?

In het  rapport staat dat de vraag naar huurwoningen met bijna tien procent afneemt als de huurprijs stijgt. Iets wat Blok nooit heeft gemeld in overleg met de Kamer. En dat is dan ook de grote vraag die de SP stelt: wist Blok van dit rapport dat is betaald door zijn eigen ministerie? Want in dat geval zijn er vier momenten geweest dat Blok de Kamer onjuist geïnformeerd heeft.

SP-Kamerlid Paulus Jansen

SP-Kamerlid Paulus Jansen

Moment 1: Op woensdag 30 januari schrijft Blok aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van de SP:

“Uit woningmarktonderzoek blijkt dat als de huur jaarlijks bijvoorbeeld 1 procent extra verhoogd zou worden, de huurder – op termijn – bij toenemende huurlasten zal afwegen of hij de eigen huurwoning gaat kopen of dat hij een andere woning zal kopen dan wel gaat verhuizen naar een andere huurwoning. Deze andere woning hoeft niet in alle gevallen een goedkopere woning te zijn, het kan ook een woning zijn met een hogere huurprijs of met hogere maandlasten maar die beter aansluit bij de – door de verhoogde huurprijs voor de huidige woning mogelijk veranderde – woonwensen van de huurder.” Geen woord over het rapport.

Moment 2: Woensdag 6 februari. Jansen wil tijdens het debat met Blok weten of de vraag naar huurwoningen daalt als de huren stijgen. En vraagt letterlijk: “Waarom heeft hij dit niet onafhankelijk laten onderzoeken?” Blok geeft geen duidelijk antwoord.

Moment 3: Tijdens hetzelfde debat zegt Blok na aandringen van Jansen: “Sommige mensen wonen ergens zo plezierig dat zij de hogere huur zullen accepteren. Weer anderen zullen zeggen: voor deze maandlast ga ik liever in de vrije sector huren of een woning kopen. Er is natuurlijk niet één model voor dat op iedereen van toepassing is.”

Moment 4: Op maandag 11 februari schrijft Blok nog een keer aan de Tweede Kamer. Jansen heeft hem wederom weer gevraagd hoe het zit met de ‘huuruitval’. Wat gebeurt er als de huren omhoog gaan? Blok herhaalt dat het zijn doelstelling is om de doorstroming in de gereguleerde huurmarkt te verbeteren. Geen woord over het rapport.

Wat gaat het excuus worden?

Het doet denken aan de kwestie van PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld die niet werd ingelicht door haar eigen ambtenaren over een kritisch rapport over ProRail. Uiteindelijk moest ze gered worden door haar eigen minister van VVD-huize. Het is de vraag of de Tweede Kamer nog een keer genoegen gaat nemen met zo’n excuus. Want dat is waar het komende debat om gaat draaien: waarom wist Blok niet van het rapport? Want Blok zal niet zo stom zijn geweest het rapport écht te hebben verzwegen voor de Tweede Kamer. Toch?