Politiek

‘Roermond werkte ons tegen bij onderzoek naar Jos van Rey’

07-02-2013 09:56

De Roermondse burgemeester Henk van Beers (CDA) haalde tijdens zijn afscheidsspeech vorige week hard uit naar dagblad De Limburger. “Als de uitvinder van de boekdrukkunst De Limburger had voorzien, dan had hij zijn uitvinding nooit wereldkundig gemaakt,” sneerde de burgervader naar de krant van hoofdredacteur Huub Paulissen. Die laatste staat aan de basis van wat inmiddels Van Rey-gate is gaan heten. De publicaties van De Limburger leidden tot het aftreden van Jos van Rey die onder meer wethouder was in Roermond. ThePostOnline sprak met Paulissen.

Is het gebruikelijk dat de Limburgse politiek zo hard naar uw krant uithaalt?
“Nee, dit soort felle reacties ken ik alleen uit Roermond. Het zijn middeleeuwse regenteske toestanden. Henk van Beers is eens bij mij op kantoor langsgekomen om te praten over ons onderzoek. Ik heb toen open kaart gespeeld, Van Beers zegde alle medewerking toe. Daarna heb ik nooit meer wat van hem gehoord.”

De felheid van Van Beers is opvallend. Hij was blij dat uw krant niet uitkwam op de dag van zijn afscheid vanwege een staking bij de drukkerij.
“Van Beers is niet de meest krachtige bestuurder. Hij is de afgelopen jaren in het spinnenweb van Jos van Rey terecht gekomen. Hij zat tegen zijn pensioen aan, ik vermoed dat hij daarom geen zin had er uit te klauteren.”

De partner van Van Rey stopte eens een dode vis in de brievenbus van een medewerker van u, in een cartoon op de VVD website werd gesuggereerd dat u bloed aan uw handen zou hebben. Het spel wordt hard gespeeld in Roermond.
“Van Rey is niet voor niets een hele fanatieke man, Als je in het kamp van zijn tegenstanders terechtkomt zal hij alles doen om je kapot te maken. Dat geldt niet alleen voor de journalistiek, zo gaat hij ook om met collega-politici. De vorige gouverneur Leon Frissen kreeg geen tweede termijn omdat Van Rey dat niet wilde. Daar heeft hij alles aan gedaan, zo werkt dat bij dit soort mensen.”

Huub_paulissen.jpgWaarom is Van Rey nooit tot de orde geroepen? Zelfs de Roermondse VVD heeft het advies van het landelijk partijbureau afstand te nemen van Van Rey naast zich neergelegd.
“Als je macht hebt is het raadzaam je te omringen met kritische massa. Dat heeft Van Rey nooit gedaan, hij is in Roermond al 15 jaar omringd door meelopers en ja-knikkers. Hij is van het type alleenheerser en is in zijn eigen wereld gaan geloven. Een zekere vorm van megalomanie ben ik bang. Zijn volgelingen hebben nu moeite hem los te laten. Hij zit nog steeds bij de fractievergaderingen. Dat geeft al aan dat de VVD-fractie niet sterk op haar benen staat. Van Rey’s geest waart nog steeds rond en zorgt voor ellende.”

Werd u als krant tegengewerkt bij uw onderzoek?
“Ik vermoed van wel. In documenten die we opvroegen stonden vaak doorhalingen omdat ze de privacy van Van Rey zouden aantasten. De informatiestroom onze kant op werd zoveel mogelijk geboycot. In september 2010 deden wij ons eerste WOB-verzoek inzake de gedragingen van Jos van Rey. Een jaar later volgde onze eerste publicatie. Nog voordat dat eerste artikel verscheen, merkten we dat er sprake was van paniek binnen de gemeente Roermond. Van Rey is een keer tijdens een raadsvergadering gaan schreeuwen tegen onze gemeenteverslaggever die op de perstribune zat en van niets wist. We hadden nog geen letter gepubliceerd, toen wisten we zéker dat er meer aan de hand was.”

Hoe gaat de affaire Van Rey aflopen?
“Ik heb werkelijk geen idee. Justitie is er mee bezig en wij gaan verder met onze eigen onderzoeken en publicaties. We hebben alle partijen altijd in de gelegenheid gesteld uitleg te geven. Daarnaast hebben we nooit aannames of conclusies gepubliceerd maar slechts de feiten. En tot nu toe hebben we nog nooit de plank misgeslagen. Anders hadden we allang voor de rechtbank gestaan.”

EenVandaag toog gisteren naar Roermond om haar licht op te steken over Van Rey-gate en vatte de affaire tot nu toe samen.

sitestat