‘Hamas is het Nederlands verzet uit de Tweede Wereldoorlog’

Hamas
VN-rapporteur Falk wekt woede PVV
: 31-01-2013 13:06 uur

De speciale Verenigde Naties -rapporteur voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden Richard Falk vergelijkt de terreurorganisatie Hamas met het Nederlands verzet uit de Tweede Wereldoorlog. De PVV beklaagt zich over de uitspraken bij minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Het is niet de eerste keer dat Falk in opspraak is.

Falk schrijft op de website van de Liberal Democrat Friends of Palestine naar aanleiding van een speech van Hamas-leider Khaled Meshaal: “It gives perspective to imagine the situation being reversed as it was during the Nazi occupation of France or the Netherlands during World War II. Resistance fighters were uniformly perceived in the liberal West as unconditional heroes, and no critical attention was given as to whether the tactics used unduly imperiled innocent civilian lives. Those who lost their lives in such a resistance were honoured as martyrs. Meshaal and other Hamas leaders have made similar arguments on several occasions, in effect asking what are Palestinians supposed to do in the exercise of resistance given their circumstances, which have persisted for so long, given the failures of traditional diplomacy and the UN to secure their rights under international law.”

PVV: Dit is schokkend

Geert Wilders noemt de vergelijking met Hamas schokkend. “Zijn vergelijking van Hamas, dat zich richt op het doden van burgers, met het Nederlandse verzet dat opkwam tegen een illegale bezetting, is schokkend. Hij moet bij de VN verdwijnen. En Nederland moet niet meer met hem samenwerken.”

Obama-regering is ook klaar met Falk

Falk is al langer in opspraak. In 2011 bood hij zijn excuses aan voor een antisemitische cartoon die hij op zijn weblog had geplaatst.  In oktober vorig jaar nam Susan Rice – Obama’s ambassadeur bij de Verenigde Naties – afstand van Falk die volgens haar de belangen van de VN zou ‘schaden’. De VS, EU en Nederland beschouwen Hamas als een terreurorganisatie.

Over de auteur: Bas Paternotte

Bas Paternotte (1976, Friesland) is adjunct-hoofdredacteur van ThePostOnline. Eerder werkte hij als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Paternotte heeft naast Twitter geen hobby's.

Reacties:

 1. Camelzzz:

  Zonder de bezetting en kolonisatie van de Palestijnse gebieden 1967 hadden we nooit van Hamas gehoord.
  En ja mischien niet het Nederlandse verzet maar de Geallieerden hadden ook burger doelen zoals Dresden Berlijn Hiroshima en Nagasaki
  Waar bewust Burgers werden vernietigd/vermoord.
  Daar hoorde je ook niemand over dat is het Risico wat een bezetter loopt.

 2. Verdonk:

  Lachwekkend, de Hamas-leden zijn volgelingen van Adolf Hitler, niet van Hannie Schaft.

 3. Jens:

  Bezetters moeten niet janken als ze met verzet te maken krijgen.
  Israel maakt de palestijnse burgers slachtoffer van zijn bezetting en kolonisatie beleid en als gevolg daarvan Hamas de israelische burgers
  Oog om oog tand om tand zoals het joods spreekwoord luid.

 4. Louise:

  De Hamas heeft maar 2 agendapunten: 1. de vernietiging van Israël en 2. de invoering van de Sharia!
  De meeste Palestijnse slachtoffers vallen als gevolg van Hamas-geweld, maar dat willen hun Nederlandse sympathisanten niet weten. De Hamas is een destructieve beweging van haat en onderdrukking en heeft dus niets met het Verzet uit WO II te maken. De Hamas wil ook helemaal geen vrede, dat zou nl. haar bestaansrecht ondermijnen, ze hebben een vijand nodig om hun giftige boodschap te kunnen blijven verkondigen.
  Meneer Falk praat zogezegd gigantisch uit z’n kwaadaardige nek, om het maar eens vriendelijk te zeggen. Maar ja, de VN wordt momenteel min of meer gerund door Islamitische staten, dat zegt genoeg.

 5. dick jansen:

  Het is niet verwonderlijk dat Israël zich weinig of niets van de VN aantrekt.

 6. mariska:

  Jodenhaat is nu eenmaal niet te voorkomen, ook niet dat figuren als Falk dergelijke functies krijgen toegeschoven. Daarvoor rollen de oliedollars nu eenmaal in te prettige hoeveelheden in de verschillende zakken. Wel onbegrijpelijk is dat zovelen meegaan in de antisemitische propaganda waarmee we worden overspoeld. Met een beetje gezonde sceptisch had de Italiaanse pro Palestijnse activist Vittorio Arrigoni die in Gaza door zijn zo geliefde volk meedogenloos werd opgehangen, nog geleefd. En het echte verzet in Nederland heeft geen willekeurige baby’s gekeeld, peuters levend verbrand en vrolijk dansende tieners opgeblazen. Net als elk ander normaal mens zouden ze daarvan gewalgd hebben, evenals van het feit dat men bij de gevangenenruil aan de ene kant kerngezonde, goeddoorvoede criminelen in de armen kon sluiten terwijl men aan de andere kant het moest doen met een paar doodgemartelde onschuldige jongens in een kist.

 7. Menigeen in Nederland heeft het verzet gehaat. Het klonk heel mooi. Maar voor elk verzetslid werden niet verzetsleden vermoord. Onschuldige mensen. De echte mensen die verzet pleegden stonden niet in de frontlinie. Ze opereerden op de achtergrond. Van ambtenaren, boeren, gezinnen en iedereen die zijn mond kon houden.

 8. Een echt verzet bestaat alleen maar als dat land nog over militaire slagkracht bezit. En dat kan zich ook tegen de eigen bevolking keren. Wie is goed en wie is slecht. Nogal simpel gezegd. In de tweede wereld oorlog was daar geen sprake van. Er was geen nederlandse militaire slagkracht meer. Dan neemt de bevolking het over. En dat is ondanks mislukkingen op grote schaal gelukt. Bert geeft daar eigenlijk een voorbeeld van. Er zijn heel veel Joden op transport gezet. Maar er zijn ook heel veel Joden opgevangen. Niet alleen Joden. Maar ook jongens die net uit razia fuiken werden gerukt.

  Voor wie het niet meer weet. De Duitsers stonden in steden op bepaalde hoeken en pakte alle jongens tussen de 16 en ouder op. Die moesten in Duitsland gaan werken. Geen afscheid van ouders of vriendinnen. Gewoon de vrachtwagen in. Maar bewoners die in die straten ervoor woonden plukten jongens de deur in. Letterlijk. Verborgen ze. En ze werden over het hele land verspreid. Vaak bij boeren. Veel ouders wisten niet wat er met hun kinderen was gebeurd. Er was toen zelfs nog nauwelijks telefoon.

  Omgekeerd werden er vooral veel kinderen van Joodse afkomst opgevangen in gebieden waar Duitsers geen argwaan hadden. Ja. Het is het kind van mijn zus die naar Amsterdam is gegaan. Mijn nichtje dus. En wie zorgden er voor de papieren. De stille ondergrondse. Ook hun kinderen werd verteld dat het kind van hun tante was. Kinderen kunnen er namelijk vanalles uitflappen.

  Ik denk dat dit in vrijwel alle oorlogen gebeurd.

  Ik kan me niet herinneren dat Duitsers in het wilde weg geschoten hebben. Wel gericht. Maar dat lijkt niet op Hamas.

  Wat hebben wij toch eigenlijk een relatief zachte oorlog meegemaakt. Mijn verhaal lijkt dan ook heel ouderwets. Maar Hamas doet het zelf. Hij vergelijkt situaties die niet te vergelijken zijn.

 9. Overigens uit ervaringsverhaal. Ik besta alleen maar omdat mijn vader door zo’n familie in de deur geplukt is. Ach. Misschien ook wel een foutje van mijn vader.

 10. Als ik dat zo zie. Snap ik niet wat wat Hamas zelfs maar bedoeld. Maar er zijn natuurlijk altijd mensen die one sentimenten proberen te bereiken. Helaas. De woestijn bereikt ons niet.

 11. mariska:

  BASV, bij de ouders van mijn oma zaten behalve een Joods echtpaar ook een zoon en een aanstaande schoonzoon ondergedoken. ‘Niks voor het goud van de koningin naar de Grebbeberg’, verklaarde ze en de Joden zijn hun gewoon ‘overkomen’. Ze zijn goed de oorlog doorgekomen, ondanks de Duitse officieren die bij hun waren ingekwartierd. Die schilden regelmatig met een knipoog emmers vol aardappels terwijl ze officieel maar met z`n vieren waren. Nee, een lintje was er niet bij, zij zouden dat ook belachelijk hebben gevonden, en gingen gewoon verder met hun leven. Anders was ‘t met de leden van het verzet, verzet dat uitsluitend bestond uit het zinloos doorknippen van prikkeldraad waarvoor, omdat zij zich na waarschuwingen van de Duitsers zich niet meldden, een aantal gijzelaars werd doodgeschoten. Deze lafaards zijn overigens na de oorlog wel uitbundig geëerd en overvloedig gedecoreerd.

 12. Hamas moordt.

 13. Goh. Dat geeft toch precies weer van wat ik al zei. Ik snap je probeem niet.

 14. Robert:

  De doden die Hamas veroorzaakt zijn niet goed te praten, maar de reden waarom is helaas begrijpelijk. Als men zich eens verdiept in de ontstaansgeschiedenis van Israel wordt het misschien wel duidelijk. Lees “Israel, Een Onherstelbare Vergissing” van Chris van der Heijden eens. De meeste mensen zijn geïndoctrineerd door de media en roepen weer allerlei onzin. Stem al vanaf het begin op Wilders, maar hier lopen onze standpunten ver uiteen…..

 15. Diadorim:

  Nederland werd bezet na een aanval van Duitsland, de Westbank werd door Israel op Jordanie veroverd nadat dat land 2 dagen na het begin van de zesdaagse oorlog haar troepen mobiliseerde.

  Israel bezet niet Palestijns maar Jordaans grondgebied. Het gebied dat we nu de Westbank noemen was van 1950 tot 1967 integraal onderdeel van de staat Jordanie. In 1967 brak een oorlog uit tussen Israel, Syrie en Egypte. De consensus is dat Egypte hiervoor verantwoordelijk was en Israel een preventieve oorlog uitvoerde (Nasser ging zich in de maanden voorafgaande aan de oorlog te buiten aan hysterische anti-israel retoriek, mobiliseerde troepen in de Sinai, blokkeerde de straat van Tiran en stuurde de VN troepen weg). Op de eerste dag werd de Egyptische luchtmacht op de grond vernietigd.

  En hier begint het probleem dat de gordiaanse knoop van de wereld- politiek is: het Israëlisch Palestijns conflict.

  Omdat Nasser z’n hele luchtmacht op de eerste dag al kwijt was, kon Egypte alleen de Israëlische grondtroepen tegenhouden door jordanie bij de oorlog te betrekken om zo de Israëlische troepenmacht over 3 fronten te verspreiden. Koning Hussein werd door Nasser vertelt dat Egypte aan de winnende hand was en Tel Aviv al gebombardeerd werd door de Egyptische luchtmacht. Jordanie liep in de val en mobiliseerde haar troepen in de westbank (onderdeel van de staat Jordanie) en werd prompt in de pan gehakt. Israel bezette vervolgens dat deel van Jordanie dat we nu de westbank noemen. In 1981 deed Jordanie formeel afstand van het gebied.

  Ten tweede is het zo dat de Israëlische bezetting van een deel van Jordanie (De Westbank) niet uniek is en een vrij algemeen voorkomt. Frankrijk onder Napoleon III begon in 1870 een oorlog tegen Pruisen, werd prompt in de pan gehakt en Pruisen (in 1871: het Duitse keizerrijk) annexeerde Elzas-Lotharingen, een deel van Frankrijk. Frans extreem-rechts was geobsedeerd door het terugwinnen van de verloren gebieden. In 1914 begon Duitsland WO1, verloor en Frankrijk bezette het Saarland en later het Rijnland. Duits extreem-rechts, inclusief de Nazi’s waren geobsedeerd door het terugwinnen van de verloren gebieden. Dit fenomeen heet irredentisme. Het Palestinisme is Arabisch irredentisme.

  Ten derde is de bezetting van de Westbank begrijpelijker dan de bezetting, etnische zuivering en kolonisatie met 200.000 Turken van het noordelijke deel van EU-staat Cyprus door Turkije. De invasie van Cyprus door het Turkse leger in 1974 was een illegale oorlog, die van Israel tegen Jordanie niet. De westbank is van enorm strategisch belang voor Israel, het door Turkije bezette deel van EU staat Cyprus is van geen enkel strategisch belang voor dat land. Ook is de bezetting van de Westelijke Sahara door marokko (waar een afscheidingsmuur van 2700 km staat) niet ingegeven door strategisch belang maar economisch belang: fosfaat.

 16. Er is geen verschil tussen Hamas en Hitler:

  http://likud.nl/2012/11/hamas-en-hitler-is-er-verschil/

 17. Jan Hamer:

  Ik vind het een grof schandaal dat Hamas vergeleken wordt met ons verzet in WOII. Onze verzetstrijders vochten tegen het Duitse leger, maar niet tegen Duitse onderdanen. Wat Hamas doet is onschuldige burgers vermoorden door ze met raketten te bestoken. Dat zijn zonder meer oorlogsmisdaden.

 18. • Nederlandse verzetsstrijders vochten voor vrijheid en democratie en niet voor een islamitische dictatuur, zoals Hamas.
  •Nederlandse verzetstrijders streden tegen soldaten, en niet tegen burgers.
  •Nederlandse verzetstrijders bliezen zich niet op tussen burgers om zo martelaar te worden.
  •Nederlandse verzetstrijders hadden juist respect voor elk mensenleven, daarom waren zij zelfs bereid hun eigen leven op het spel te zetten om zo Joodse mannen, vrouwen en kinderen te redden.

  Een groter contrast met Palestijnse ‘verzetstrijders’ is bijna niet mogelijk.

  Zie verder: http://likud.nl/2012/11/het-verschil-tussen-terroristen-en-verzetsstrijders/

 19. Daniel Hoogland:

  Laat het Likoed Nederland en Wilders en zijn adepten duidelijk zijn dat het helemaal niet uit te sluiten is ,dat Hamas een produkt is uit de Isrealische “spin” keuken !
  Nadat Arafat ern PLO zich steeds gematigder opstelden, was er plotseling geen boze vijand die bestreden moest worden, én : het negeren van de talloze VNresoluties én het blokkeren van een voortgang van het vredesproces legitimeerden.
  Het klinkt als een samenzweringstheorie, en geloof maar dat de bedenkers van deze spin zich hiervan bewust zijn. Politiek is veel viezer dan vele denken. Vooral als het om schurkenstaten als Israel gaat.
  Als je dit schrijft, wordt je meteen als antisemiet uitgemaakt. Nou, in dat geval ben ik trots, antisemiet te worden genoemd.
  Natuurlijk gaat de vergelijking met het verzet mank. Maar zeg nou eerlijk, welke vergelijking doet dat niet?

 20. Ferry:

  ‘De VS, EU en Nederland beschouwen Hamas als een terreurorganisatie.’ Laat EU er maar buiten, die beschouwd HAMAS helemaal niet als terreur organisatie, er gaan miljoenen naartoe. Ze hebben de zelfde ‘vredesprijs’ gekregen, dus hou alsjeblieft op met die onzin.
  @DANIEL HOOGLAND: wees er maar trots op.

 21. @Daniel Hoogland

  De Moslim Broederschap / Hamas bestaan al 80 jaar, zij zijn van het begin de oorzaak van het conflict.
  Als u denkt dat het lieverdjes zijn, moet u hun tv eens bekijken:
  http://likud.nl/category/geselecteerd/

 22. Dadoorun:

  Over de vraag wanneer een onderdrukt volk het recht heeft zich met geweld te verzetten wordt vaak naar gelang van ideologisch believen geoordeeld. Verzetstrijders in WO II handelden volgens VK en NRC apriori rechtmatig vanwege onderdrukking en vervolging van een bevolkingsgroep. Of zij sterker geïnspireerd waren door het lot van de Joden dan door de geschonden eer van hun inmiddels vertrokken koningshuis valt overigens sterkt te betwijfelen. In Colombia zijn onder regie van de respectievelijke regimes in de afgelopen decennia wellicht even veel onschuldigen vermoord. Is de afweging van Tanja Nijmeier moreel nu zo veel aanvechtbaarder? Main stream media kakelen dat al jaren luidkeels, zonder de gewelddadige- en maatschappelijke wantoestanden in ogenschouw te nemen.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten