Politiek

PvdA demonstreert tegen eigen staatssecretaris Klijnsma

30-01-2013 14:57

MET UPDATES –  SP-Kamerlid Sadet Karabulut biedt vanmiddag staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) een ansichtkaart aan  van het actiecomité ‘Armoede Werkt Niet’. Op de ansichtkaart prijkt ook de naam van de PvdA. Met de ansichtkaartenactie ‘Groeten uit de sociale werkplaats’ probeert het comité aandacht te vragen voor die op de sociale werkplaats werken. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de Participatiewet waar sociale werkplaatsen onderdeel van uitmaken.

groetenuitVolgens Karabulut is de nieuwe wet ‘niks meer dan een sterfhuisconstructie voor de sociale werkplaats’. Karabulut: “Deze wet gaat op punten nog verder dan de plannen van het vorige kabinet, waar wij samen met de PvdA tegen protesteerden. In die plannen bleven sociale werkplaatsen tenminste nog enigszins bestaan. Klijnsma jaagt de werkplaatsen een faillissement in door geen nieuwe werknemers meer nieuw toe te laten.”

Klijnsma zei vanmorgen in Trouw met de bezuinigingen in haar maag te zitten.  “Je kunt twee dingen doen in de politiek.Je kunt op de barricaden gaan staan voor mensen die het niet hebben getroffen, en ik waardeer het zeer dat de SP dat doet. Maar ik wil echt iets doen, ook onder barre omstandigheden. Ik doe een appèl aan de SP om met mij mee te denken. Het is te makkelijk om telkens te zeggen: ‘Klijnsma, je laat mensen vallen’. Dat doen we niet. Er gaan nog steeds miljarden naar de sociale zekerheid, hoor.”

Samsom vorig jaar nog op de bres voor sociale werkplaatsen

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom nam het vorig jaar maart op het Malieveld nog op voor de sociale werkplaatsen. Samsom zei toen:  “Ik weet het antwoord wel, maar zullen we het met zijn allen geven zodat ze ons in het Catshuis kunnen horen? Draaien we deze bezuinigingen terug? Ja, natuurlijk doen we dat!” Om daar aan toe te voegen. “Mark, jij pakt die mensen hun kansen af, en dat maakt mij razend.” (-) Als ik ooit één moment twijfelde waarom ik partijleider zou worden van de PvdA, jullie zijn mijn bewijs. Voor jullie doe ik het en gaat die wet van tafel.”

Update 15.54 uur – PvdA-Kamerlid John Kerstens heeft tijdens het debat gezegd dat de PvdA zich terugtrekt uit het comité ‘Armoede werkt niet‘.

Update 16.21- PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom reageert op zijn ‘Malieveld-belofte’.

Samsom reageert