Beste Pauw & Witteman…

Screen Shot 2013-01-24 at 3.05.36 PM
Over 'de muur van Van Agt'
: 24-01-2013 15:31 uur

Afgelopen maandag mocht meneer Van Agt in uw uitzending weer eens zijn verhaal doen. Een verhaal dat de meesten van ons kunnen dromen, en bovendien de nodige onjuistheden bevat. Helaas viel niemand aan de tafel die op. Iedereen was het er roerend over eens dat die muur een vreselijk ding is dat zo snel mogelijk afgebroken moet worden. Okee, u vroeg nog wel even of Van Agt kon begrijpen dat Israel zich wil beschermen? Ja, natuurlijk begrijpt hij dat, maar dan moet men die muur binnen Israel zelf of op de grens bouwen, niet in Palestijns gebied.

U zei zelfs, en dat viel me echt mee, dat de boeren die werden onteigend voor de muur toch compensatie hebben gekregen. Daarop antwoordde Van Agt dat dit weinig voorstelde, en de echte schade nimmer is vergoed. Ik vraag mij af hoe hij dat weet; wat ik wel weet is dat het Israelische Hooggerechtshof geheel onafhankelijk is en al vaker Palestijnen in het gelijk heeft gesteld. Ik weet ook dat sommige Palestijnen principieel weigeren om hun zaak in Israel aan te vechten of om schadevergoeding aan te nemen, omdat zij Israel niet erkennen.

Van Nablus naar Ramallah

Van Agt beweerde dat je er door de ‘muur’ (zo’n 95 procent is overigens een hek) “drie tot vier uur over doet om van Nablus naar Ramallah te reizen”.

Zelf heb ik, in 2007 alweer, eens aan een Palestijnse vrouw uit Ramallah gevraagd hoelang zij erover deed om naar bijvoorbeeld Jenin te gaan, en ze zei dat dat normaal gesproken in een half uurtje lukt. Van iemand anders hoorde ik dat hij onlangs nog van Nablus naar Ramallah was gereden in drie kwartier, waarbij hij onderweg nog foto’s had gemaakt.

De meeste checkpoints zijn inmiddels weggehaald, met name binnen de Westoever, en de tijden verruimd, maar Van Agt blijft ons dezelfde sprookjes vertellen over Palestijnen die eindeloos staan te wachten en bij checkpoints moeten bevallen.

Golanhoogte

Meneer Van Agt beweerde in uw programma meermaals dat het gebied aan de Israelische kant van de ‘muur’ in feite is geannexeerd door Israel. Dat is klinkklare onzin. Wanneer een land gebied annexeert geldt daar de wet van dat land en worden de inwoners automatisch inwoners van dat land.

Zo heeft Israel de Golanhoogte geannexeerd en Oost-Jeruzalem, maar niet de Westoever. Dit gebied is bezet, niet geannexeerd, en er is geen reden om te veronderstellen dat het bouwen van een hek of muur de juridische status van dit gebied verandert.

Advies Internationaal Gerechtshof

Bovendien is de route van de barrière sinds 2004 op meerdere plekken aangepast ten gunste van de Palestijnen. Dat heeft niks met het niet-bindende advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te maken en alles met uitspraken van Israels eigen Hooggerechtshof. Meneer Van Agt meende ten onrechte dat de uitspraak van het ICJ Nederland verplicht om naleving te bevorderen. De uitspraak was zoals gezegd een advies; het is namelijk niet gerechtigd bindende uitspraken te doen bij een geschil tussen landen indien zij daar niet beide mee instemmen.

Tot het advies was opdracht gegeven door de VN Algemene Vergadering, en zoals u ook weet kan iedere anti-Israel resolutie daar op een automatische meerderheid rekenen. Israel werkte niet mee aan de zaak en daarom is alleen de Palestijnse kant gehoord door de rechters van het ICJ. Dat blijkt duidelijk uit de uitspraak, waarin bijvoorbeeld Israels recht zich tegen Palestijnse aanslagen te verdedigen glashard werd ontkend; dit recht, zoals verwoord in artikel 51 van het VN handvest, zou alleen gelden wanneer Israel door een andere soevereine staat zou worden aangevallen.

Aandoenlijk

Nederland hoeft uiteraard niet mee te werken aan de uitvoering van een niet-bindend advies dat een fundamenteel recht van een Nederlandse bondgenoot niet erkent. Toch was de hele tafel, vol toch niet bepaald domme mensen, het eens met Van Agts pleidooi dat Nederland zich harder moet opstellen en ook sancties verbinden aan niet-gehoorzamen door Israel (Liesbeth van Tongeren zei wel dat ze niet voor een totale boycot was en we in gesprek moeten blijven).

Vincent Bijlo verbaasde zich daarop nog eens obligaat over waarom er niet meer massieve druk is op Israel. De hele tafel betreurde tot slot dat er geen meerderheid in de Kamer is voor een hardere opstelling tegenover Israel, dat ‘hooghartig alle kritiek wegwerpt’.

Ik vind het eerlijk gezegd welhaast aandoenlijk hoe die tafel vol slimme en weldenkende mensen zich daar kwaad maakte om het ‘hooghartige’ Israel, terwijl er in buurland Syrië dagelijks honderden mensen omkomen en er in Egypte een man aan de macht is die Joden apen en varkens noemt en oproept tot een strijd tegen deze oorlogshitsers en bloedzuigers totdat alle zionisten uit het Midden-Oosten zijn verdwenen.

Kritiekloze houding

Ook Hamas riep overigens onlangs nog op tot oorlog tegen Israel en de ‘bevrijding van iedere centimeter’ van het land. Nee, het ene kwaad praat het andere niet goed, maar ik blijf mij verbazen over de woede die welhaast alles wat Israel doet oproept, en de kritiekloze houding tegenover iedere kritiek op en aantijging tegen Israel.

Wat zou het mooi zijn wanneer mensen met een dermate eenzijdig verhaal als Dries van Agt ook op een stevig weerwoord kunnen rekenen, zodat de kijker thuis verschillende kanten van de zaak te horen krijgt. Nog mooier is het wanneer alleen mensen die echt iets nieuws te melden hebben worden uitgenodigd. De riedel dat het alleen door Israel komt dat er nog geen vrede is en Israel daarom nog maar wat harder tot de orde moet worden geroepen, kennen we nu wel.

Indien u daarvoor open staat denk ik graag mee wat betreft mensen die een fris en nieuw geluid kunnen laten horen over dit conflict. Het zal uw tafel verrijken.

Ratna Pelle is medewerkster van de website Israel-Palestina.Info

Reacties:

 1. Wouter:

  Misschien zou Israel trots moeten zijn dat slimme mensen zich kwaad maken over Israel. Het wordt blijkbaar dusdanig hoog ingeschat dat er hogere normen voor gelden.

 2. Jaimy Fox:

  Oh het is een hek? Nou dan is het goed. Waar hebben we het nog over?

 3. Jaimy Fox:

  Dat constante gejijbak is ook leuk. Dus als Assad mensen bij bosjes vermoord mag Israël ook best wel de internationale rechtsorde negeren en allerlei oorlogswetten breken? Maar dit zal natuurlijk weer ten stelligste ontkent worden. Net zoals marteling en de administratieve opsluiting van Palestijnen. Israël is geen democratische rechtstaat. Men pleit zelfs voor een Joodse staat. Dat mag maar dat strookt niet met de definitie van een democratische rechtstaat.

 4. Harry:

  Zou het niet nuttig zijn om oude politici eens te laten testen voordat ze weer eens wat in het openbaar gaan roepen ? Deze dementetende Israel-hater krijgt naar mijn idee wel veel te vaak en te makkelijk kans om z’n antisemitische onzin te spuien .
  Er wonen ca anderhalf miljoen arabieren in Israel , die op dezelfde voorzieningen aanspraak kunnen maken als de Israeli’s .
  En ze kunnen daar in betrekkelijke rust en vrede leven .
  Hoeveel Joden kunnen er in Palestijnse gebieden leven zonder een uzi om hun nek ?
  Hoeveel meer democratieen zijn er behalve Israel in die rot omgeving ?

 5. Jaimy Fox:

  @Harry

  Libanon bijvoorbeeld. Maar waarom zou kritiek op de Israëlische overheid gelijk moeten staan aan antisemitisme?

 6. mariska:

  Het is inderdaad een gemiste kans dat de redactie van P&W voor een beetje tegenwicht niet ook bv mevrouw Pelle heeft uitgenodigd want veel mensen moeten onderhand toch ook jeuk krijgen van de grijsgedraaide grammofoonplaat van een dergelijk antisemitisch orakel. Wat mij betreft hadden de Israeli trouwens het hek volledig op Palestijns grondgebied mogen neerplanten en ze daarvoor laten betalen ook. Deze barriëre staat er namelijk niet voor niets maar om afgrijselijke (zelfmoord)aanslagen te stoppen waarbij zelfs peuters en babytjes niet werden ontzien. En nee, daar is geen enkel excuus voor, mijn grootouders en veel van hun buren zijn ook met één pennenstreek van hun vaak eeuwenoude familiebezit verdreven. Voor een nutteloze Betuweroute. Hoewel al dit onrecht voor veel woede en verdriet heeft geleid, en de belastingbetaler moest bloeden voor dit nepotisme, heeft dit niemand geïnspireerd om brandbommen in een bus vol peutertjes te gooien en evenmin om een discotheek of winkelcentrum op te blazen.

 7. @jaimy fox
  Grappig, jij bent de exacte soort persoon die in de column beschreven wordt.

  Pagina’s vol kunnen schrijven over wat Israël allemaal fout doet. Maar totaal blind voor de terreur en horror van Hamas en de haat die gekoesterd wordt in de Palestijnse gebieden.

  Veel succes met je eenzijdige discussies.

 8. J.L. Erkelens:

  @Jaimy Fox

  ‘Dus als Assad mensen bij bosjes vermoord mag Israël ook best wel de internationale rechtsorde negeren en allerlei oorlogswetten breken?’

  Dit wordt helemaal niet beweerd in dit stuk. Het gaat over de disproportionele aandacht voor Israël in vergelijking met andere staten die vergelijkbare of zelfs grotere misdaden begaan. Dat Israël zowel nu als in het verleden onrecht en ook misdaden heeft begaan is geen twistpunt. Maar een onderscheid maken hierin tussen Israël en veel van zijn Arabische buren is denk ik wel gerechtvaardigd.

  ‘Men pleit zelfs voor een Joodse staat. Dat mag maar dat strookt niet met de definitie van een democratische rechtstaat.’

  Mij lijkt het hebben van een bepaalde etnisch-religieuze identiteit en een zekere mate van homogeniteit juist een belangrijke voorwaarde voor de vorming van een democratische rechtstaat.

 9. Jaimy Fox:

  @ROLANDUSRP

  Dat valt wel mee hoor.

  http://www.dereaguurder.nl/2012/12/broedermoord-24581/

 10. Scarlatti Bombatti:

  Merkwaardig dat niemand, maar dan ook werkelijk niemand,
  kritiek of commentaar levert over de recent aangebrachte, en kilometers lange,
  muur tussen USA en Mexico.
  Dan heb je nog de Spaanse muur in het Noorden van Marokko
  (volgens mij ook gefinancierd met EU-geld),
  de muur in Dublin,
  de muur van Saudie Arabie,
  de Marokkaanse muur http://en.wikipedia.org/wiki/Berm_(Western_Sahara)
  En nog meer: http://en.wikipedia.org/wiki/Separation_barrier
  Was er niet ook een muur tussen Roemenië en Moldavië??
  ik stel voor de verhuizing naar ‘het land van de hamas’ voor van agt en mede figuren, zoals een p&w, gretta, harry v bommel en àlle andere dhimmies, te gaan voorbereiden..

  Laat ik nu toch DAAR héél graag mijn geld wèl aan willen spenderen!

 11. Amit Bar:

  Ik verbaas me niet over deze uitzending. De bewering van Van Agt is niet nieuw en bevat meerdere leugens. Van Agt wil graag terug naar de dagen van de Palestijnse terreuraanslagen van de tijd voordat de muur werd gebouwd. Dat P&W hem een podium bieden past in de traditie van VARA, die in deze valkuil al eerder denderde in 2009, tijdens de Cast Lead oorlog.
  De volgende uitzending zal zeker gaan over de bezetting van Tibet door China, durf ik hier voor te stellen…

 12. dick jansen:

  Van Agt is bij de kwestie rond de Drie van Breda wat mij betreft al krakend door de mand gevallen. Sinds die tijd heb ik de man niet meer serieus genomen.

 13. John Jansens:

  Van Agt is een pathologische antisemiet,en als zodanig schuldig aan de grootste misdaad tav een Nederlandse burger:
  Ik heb me eens haarfijn laten uitleggen hoe hij in ca.1976 een jood genaamd Weinreb te pakken heeft genomen door de verantwoordelijkheid IN DE MINISTERRAAD te nemen voor de publiekatie van een schandschrift,opgesteld door enige heren van het RIOD (nu NIOD) zonder dat deze enige opsporingsbevoegdheid hadden,of anderszins een juridische vrijbrief om karaktermoord (vroeger schreibtischmord genoemd) te plegen op deze Nederlandse burger.

  Ook nam hij de verantwoordelijkheid voor de rekening: ca3,5 miljoen gulden,dat is nu ca 35 miljoen Euro.

  De Palestijnen zijn voor hem alleen maar een middel om uiting te geven aan zijn ziekelijke vorm van anti-semitisme..
  Waarvan akte.

 14. John de Beer:

  Bij Van Agt zit er inderdaad een duidelijk systeem in als het gaat om het Joodse volk en de staat Israel. Ten tijde van zijn mislukte poging als minister van Justitie in de jaren 70 om de Drie van Breda vrij te krijgen (van wie zich 2 op het hoogste niveau met de Jodenvervolging in NL hadden beziggehouden) gaf hij als reactie op de ontstane opschudding dat het hem niet zo raakte daar hij “een arïer” was.
  Kort daarvoor had hij bewust de vervolging Nederlandse oorlogsmisdadiger Menten getraineerd, een misdadiger die in Polen medeplichtig was geweest aan het vermoorden van een groot aan tal joden.
  I rest my case.

 15. diadorim:

  Toch een beetje gek dat de meeste ondertekenaars van de petitie Marokkanen en Turken zijn:

  1) Tuirkse bezetting Noord-Cyprus:

  Verreweg het grootste probleem van onze tijd en een gruwelijk onrecht is evident de illegale bezetting van Europees grondgebied door Turkije. Dat land bezet sinds een illegale militaire invasie in 1974 van EU staat Cyprus tot op heden het noordelijke deel, heeft het etnisch gezuiverd van 350.000 Europeanen, er 200.000 Turkse kolonisten (gedwongen) naar toe gebracht, een illegale afscheidingsmuur over de hele lengte van het eiland gebouwd en heeft er permanent 40.000 bezettingstroepen gestationeerd (daarmee is de illegale en niet bestaande staat Noord-Cyprus na Noord-Korea het meest gemilitariseerde gebied op aarde). De hoofdstad van Cyprus, Nicosia is de enige Europese stad die tot op heden door een muur gescheiden is. De stad Famagusta is in 1974 in z’n geheel etnisch gezuiverd door het Turkse leger is tot op heden met een groot hek van de buitenwereld afgesloten en de enige spookstad op Europees grondgebied.

  Famagusta, kijk en huiver,

  http://artsytime.com/famagusta-ghost-town/

  Ik ben het eens met Van Rompuy, die zei: “As long as Cyprus is divided, Europe is divided,”
  http://euobserver.com/economic/116895

  Ten laatste wil ik er op wijzen dat enige tijd geleden Erdogan dreigde het door Turkije bezette deel van EU-staat Cyprus te annexeren. Mocht Turkije dit doen dan is dat land de jure in oorlog met de EU.

  http://www.deondernemer.nl/buitenland/634779/Turkije-overweegt-annexeren-Cyprus.html

  2) Marokkaanse bezetting Westelijke Sahara:

  Na de Spaanse terugtrekking in 1975 bezette Marokko de westelijke sahara, een gebied 2,5 x groter dan Portugal en 60x groter dan de westbank en gaza samen, bouwde er de langste illegale afscheidingsmuur van 2700 km ter wereld dwars doorheen (dat het bezette gebied opdeelt in 6 van elkaar gescheiden gebieden waartussen geen verkeer mogelijk is) en legde er de grootste mijnenvelden ter wereld. De levensverwachting in de bezette westelijke sahara is 54, even laag als in Congo (Een goede indicatie hoe het Marokkaanse leger in bezet gebied te keer gaat). De levensverwachting in de gazastrook is trouwens veel hoger dan in ieder Arabisch land en zelfs Hongarije.

  Marokko heeft bovendien 66 (Zesenzestig!!!) VN veiligheidsraad resoluties aan z’n broek vanwege de bezetting van de westelijke Sahara.

  Het systeem van Marokkaanse afscheidingsmuren in bezet gebied:
  http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=File:Western_sahara_walls_moroccan_map-en.svg&page=1

  Het is toch absurd dat we dat gezeur van allochtonen van Turkse Marokkaanse afkomsten hun linkse slippendragers serieus nemen als het gaat om Israel. Het is een paroxisme van politiek correcte krankzinnigheid.

 16. diadorim:

  @Jaimy Fox

  Ben jij een beetje dom?

  Vergelijk de Israelische politiek eens met “les Chambres des Réunions”van 1680 en de Arabische politiek ten opzichte van Israel met het Europese irredentisme zoals dat van Frans extreem rechts na het verlies van Elzas-Lotharingen in 1871 of de reactie van extreem rechts (inclusief de nog kleine DAP, de voorloper van de nazi partij) op het verlies van grote delen van Pruisen en het Saarland na de eerste wereldoorlog.

  Ben je historisch ingénue?

  “Israël is geen democratische rechtstaat.”

  Fact-free gereutel. Volgens Freedomhouse dat democratie en burgerlijke vrijheden wereldwijd indexeert en dat door de VN als maatgevend beschouwd wordt, krijgt Israel in het “Freedom in the world 2013 rapport” op het gebied van Democratie het cijfer 1 en op het gebied van Civil liberties het cijfer 2. (Turkije een 4 en een 5) De hoogst mogelijk score is 1, het laagste een 7. Daarmee is Israel een uiters succesvolle en volwaardige democratie.
  http://www.freedomhouse.org/sites/default/files/FIW%202013%20Booklet.pdf

 17. Jan Janssens:

  Israël heeft honderden keren geprobeerd vrede te stichten en daarbij zich vaak bereid concessies te doen. Steeds weer werd ze een mes in de rug gestoken. Oorlogen volgden elkaar op, bussen bleven ontploffen.
  Beste Israëlieten, vrede met Islamitische Arabieren is nog nooit iemand gelukt, steeds vallen ze weer achter je rug aan. Dus mijn goede raad aan de Joden is. Bouw een beschermingmuur aan de andere kant van de Jordaan, en een aan de andere kant van het Suez-kanaal. Dan ben je van alle gezeik af.
  Kwaad en verongelijkt blijven de Booslims toch wel, wat je ook doet. Eindelijk doorzetten.

 18. Walther:

  Israel heeft groot gelijk om een veiligheidshek te bouwen. Het heeft gewerkt in de bescherming van haar bevolking tegen terreuraanvallen. Dank voor uw commentaar.

 19. Carmen:

  De vreselijke bomaanslagen door zelfmoordterroristen zijn bijna van de baan, na de muur, nou ja het hek eigenlijk.
  Dries van Agt is helemaal de weg kwijt en laat zich als een blinde meevoeren door de leugen.

 20. Godver. Ie3dereen blijft diezelfde stomme fout maar domweg herhalen:

  CISJORDANIE IS NIET BEZET, HET IS BETWIST

  Jezus. Journalist doe eens research.

  http://petrossa.me/2013/01/24/international-injustice-and-israel/

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten