Politiek

Wederom een Limburgse VVD’er in opspraak

01-12-2012 12:34

VVD-Kamerlid Karin Straus heeft voor haar verkiezingscampagne in september financiële steun ontvangen van de van omkoping verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol uit Roermond. Behalve Van Pol heeft ook de inmiddels opgestapte VVD-senator en wethouder Jos van Rey uit Roermond financieel bijgedragen aan de campagne van Straus. Van Rey gaf zijn politieke functies op nadat justitie een onderzoek was begonnen naar omkoping en belangenverstrengeling tussen Van Rey en Van Pol.

Van Pol is een huisvriend van de opgestapte VVD-senator Jos van Rey die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van corruptie. De Limburgse ondernemer financierde ook een 35 meter hoog billboard voor staatssecretaris van Financiën Frans Weekers.

Duizenden Limburgse euro’s
Van Pol was een van de financiers van Liba Adviesbureau, een bedrijf op naam van de kinderen van Jos van Rey. Liba ontving meer betalingen van ondernemingen met wie Van Rey zaken deed als wethouder. De bijna 15.000 euro kostende campagne van Straus blijkt financieel ondersteund te zijn door Liba. Daarnaast accepteerde Straus dat Van Pol nog eens bijna 1.000 euro voor haar campagne doneerde, meldt NRC Handelsblad.

Het rumoerig Limburgs openbaar bestuur
De perikelen van Van Rey leidden tot problemen in het openbaar bestuur van Limburg. Zo weigerde het CDA hem als gedeputeerde in het gouvernement en leidde het wethouderschap van Van Rey tot een politieke crisis in Roermond waar hij wethouder was. Het Limburgse gerommel heeft nu dus ook de Nationale Vergaderzaal bereikt.

VVD is bezig met integriteitscommissie
Op het VVD-congres vorige week benadrukte VVD-voorzitter Benk Korthals nog dat politieke ambtsdragers ‘een voorbeeldfunctie‘ hebben. “Zij dienen zich daar te allen tijde van bewust te zijn. Integriteit is een basisvoorwaarde voor ieder politiek handelen. Voor de VVD was en is dit volkomen vanzelfsprekend.” Hij kondigde aan dat de liberalen bezig zijn met een commissie die moet kijken of het schort aan integriteitsbesef bij het kader van de VVD. Dat zou zomaar kunnen.