Politiek

Dierenliefhebbers WOEST op debatcentrum De Balie wegens live kippen slachten

26-11-2012 13:51

De Partij voor de Dieren, de Dierenbescherming en heel veel online dierenliefhebbers zijn WOEST op debatcentrum abattoir De Balie. Daar zullen dinsdagavond live op het podium twee kippen (jonge haantjes) worden geslacht om het publiek te laten zien dat het eten van vlees altijd gepaard gaat met het doden van dieren. Dierenbeschermers hebben eerder al geklaagd bij de Amsterdamse wethouder van Dierenwelzijn (die bestaat!)omdat het slachten van dieren op een podium is strijd zou zijn met de regels. De wethouder is echter van mening dat dit niet zo is en keurt de actie goed.

Online wordt er inmiddels stevig gediscussieerd over de op handen zijnde kippenslachtpartij. Op Facebook, fora en in de comments van diverse websites uit men collectief woede en afschuw.

Albrecht slachten
Sommige reacties roepen zelfs op om de directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, “door Badr hari in elkaar te laten slaan zodat we live kunnen zien hoe iemand zijn boten breekt.” (Mirror). Een andere fatsoenlijke AT5-reaguurder stelt voor “Mohamed B. met messen op Yoeri Albrecht af te sturen.” (Mirror.)

Een woordvoerder van De Balie laat weten dat er extra beveiliging is ingehuurd voor het evenement dinsdagavond.

Volgens de woordvoerder is het live slachten van kippen bedoeld om het publiek te tonen dat “het eten van vlees meer is dan alleen datgene wat op je bord ligt. Mensen die liever geen bloed willen zien kunnen natuurlijk altijd de zaal tijdelijk verlaten”.

Live op DeJaap
Uiteraard is ook dit evenement dinsdagavond LIVE en ongecensureerd te zien hier op DeJaap. Dierenliefhebbers en mensen die niet van bloed of dierenleed houden zijn bij dezen gewaarschuwd niet te kijken.

Update: Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is dinsdagavond aanwezig in het Amsterdamse debatcentrum De Balie om toe te zien op de slacht van enkele jonge hanen. Dat liet een woordvoerster van de overheidsinstantie maandag weten.