Politiek

De halalhoax van het Parool

26-11-2012 13:03

Moslimflatjes. Halalwoningen. Afgelopen zaterdag was een dag vol metaforen. Want fuck de nuance, en saaie zaterdagavonden moeten ook gevuld worden, is het niet? Precies. Nou, het Parool leek ons daar zaterdag graag een handje bij te helpen. De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard zou een wooncomplex van 188 woningen in Bos en Lommer hebben aangepast aan de woonwensen van moslims. Het Parool pakte ermee uit. De kop: Woningen speciaal voor moslims in Amsterdam: mannenruimte en eigen tv-schotel.

Twee gemeenteraadsleden, een VVD-er en een CDA-er, werden in het stuk aangehaald. Beiden maakten gebruik van de gelegenheid om quotes te leveren, zoals: “Dat komt de integratie niet ten goede.” De VVD-er zegt later ook nog: “Je geeft zo het signaal af dat je specifiek bouwt voor moslims. Mensen mogen wonen waar ze willen, maar het is niet de bedoeling dat wij moslims naar een plek leiden om er met z’n allen onder elkaar te wonen.”

De rol van het Parool
Er werd zelfs een integratiedeskundige bij gesleept, om te vertellen hoe slecht dit allemaal wel niet is. Iets later in het stuk lezen we dat ‘op vergaande wijze rekening is gehouden met de wensen van bewoners’. En 85 procent van die bewoners zou moslim zijn. Het artikel gaat vergezeld van een plattegrond. De titel boven het plaatje luidt: Halalwoning. Deze titel heeft Het Parool er zelf aan toegevoegd. In de plattegrond staan vervolgens tekstballonnetjes die de veranderingen in de woning duiden. Teksten als: “Extra grote keuken zodat vrouwen onder elkaar kunnen zijn.” Of: “In het toilet en de badkamer zijn extra wateraansluitingen voor ritueel reinigen.” Deze spant de kroon: “Voor het binnengaan kunnen in de gangkast schoenen worden neergezet, naast de meterkast is ruimte voor een extra kastje.” Ik wist niet of ik moest lachen of huilen.

Onder het plaatje met de tekstballonnen staat een bron. Dat zou Eigen Haard zijn, met toevoegingen van Het Parool. Ik had zo het vermoeden dat die tekstballonnetjes het werk zouden zijn van de krant. Omdat ik het zeker wilde weten, stuurde ik de maakster van de plattegrond een berichtje. Ze mailde mij vrij rap terug. Strekking van haar mail: de bouwtekeningen zijn van Eigen Haard, de tekstballonnen zijn van Het Parool. “Op basis van interviews en onderzoek dat gedaan is door Eigen Haard onder bewoners over woonwensen.” Ze verwijst mij door naar een collega van haar. Die zegt ongeveer hetzelfde. “Op basis van die genoemde feiten in deze achtergrondreportage hebben we besloten de woning moslimwoning dan wel halalwoning te noemen. We schrijven nergens dat de renovatie religieuze redenen heeft.”

Eigen Haard laat zelf weten: ‘Wij passen op basis van geloof geen selectie toe.’ De corporatie bleek na alle commotie een stuk te hebben geplaatst op de eigen website: “Een aantal wensen van bewoners is daadwerkelijk toegepast. Het gaat hier om een plek buiten de woning om schoenen op te bergen, een kraan voor rituele wassingen en schuifdeuren tussen de woonkeuken en achterkamer. Deze wensen komen vooral van islamitische bewoners. Andere bewoners die betrokken waren bij de renovatie juichten dit toe. Wij voerden deze extra’s uit omdat ze de verhuurbaarheid van de woningen niet in de weg staan. Het zijn toepassingen die bewoners, moslims en niet-moslims, net zo goed voor andere doeleinden kunnen gebruiken.”

Islamiserende schoenenkasten…
Schande hoor, een schoenenkast. En niet zomaar een, maar een ingebouwde schoenenkast. Ingebouwde schoenenkasten zijn zéér typerend voor de moslim kan ik u zeggen. En ook nog eens schuifdeuren. Nou, we weten allemaal: als een huis schuifdeuren heeft, dan is dat om de vrouwtjes apart te zetten. Andere factoren, bijvoorbeeld dat grote gezinnen veel aparte ruimtes nodig hebben, doen er niet echt toe.

…en vrouwenonderdrukkende schuifdeuren
Ik had vroeger een vriendinnetje, Rosa. Voordat zij met haar ouders naar Frankrijk emigreerde, woonde zij op een boerderij. De keuken daarvan werd gescheiden van het woongedeelte met een schuifdeur. Als we van school kwamen zat haar moeder vaak de krant te lezen in de keuken. Ziet u wel. Die schuifdeuren zijn niets anders dan een stimulans om vrouwen te  onderdrukken. En die extra kraan kan ook écht alleen gebruikt worden voor rituele wassingen. Voor de rest is zo’n ding eigenlijk useless. En ach, dat ook niet-moslims deze veranderingen toejuichen, is natuurlijk niet zo interessant. Nee, laten we vooral moord en brand schreeuwen over semi-overheid die religieuze woningen renoveert. Van mijn belastingcenten.

De Koran zegt niets over halalwoningen
Een krant die gerenoveerde woningen omschrijft als halalwoningen, ik vind het zeer kwalijk. Het impliceert dat er ook zoiets als een haramwoning zou moeten bestaan. Ik heb er voor de zekerheid toch maar even de Koran en de Hadith op nageslagen. Nope. Niets over een halalwoning. Waren we nou net zo opgefokt geweest als woningen op zo’n manier zouden worden gerenoveerd, als niet 85 procent van de bewoner moslim zou zijn? Nou? Nee he? Nee, dan hadden we waarschijnlijk heel hard in onze handen geklapt, dat een woningbouwcorporatie zo goed luisterde naar haar klanten.

Mensen, er is geen verbod op niet-moslims. Blijft u rustig ademen. De islamisering is niet in werking getreden. Ziet u wat er gebeurt? We hangen een fucking schuifdeur zelfs op aan het geloof. Denk eens na. Gelooft u nou echt dat een corporatie woningen zal bouwen die enkel voor moslims beschikbaar zijn? Waar een niet-moslim niet in mag?

Als u dat echt gelooft, dan liegt u zichzelf voor. We schieten telkens met z’n allen in een reflex zodra er onderwerpen voorbijkomen die gelieerd zijn aan minderheden. Al helemaal als het gaat om religieuze minderheden. Steeds weer. Het is triest dat we nog niet beter weten.

Lamyae Aharouay woont zelf in een haram rijtjeswoning. In haar huis geen open keuken. Maakt verder niet veel uit, want ze staat er toch nooit in.