Politiek

Schultz: integriteit Meijdam (VVD) staat niet ter discussie

20-11-2012 15:44

De integriteit van Henry Meijdam (VVD) staat niet ter discussie. Dat schreef minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer over één van haar belangrijkste adviseurs. Meijdam kwam begin deze maand in opspraak omdat hij als VVD-gedeputeerde in Noord-Holland zoveel verschillende petten droeg waardoor de schijn van belangenverstrengeling op de loer lag.

Meijdam is voorzitter van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur en daarmee één van de belangrijkste adviseurs van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. SP en GroenLinks willen dat Meijdam terugtreedt omdat zij het belangrijk vinden dat bij het dienen van de publieke zaak personen ‘van onbesproken gedrag dienen te zijn’.

Schultz: Meijdam kan blijven zitten
Volgens Schultz van Haegen heeft ze duidelijke afspraken gemaakt met Meijdam voor zijn aantreden. Zo zegde Meijdam toe zijn activiteiten als belangenbehartiger voor plots en posities van bouwbedrijven en ontwikkelaars te staken, na afronding van lopende opdrachten. “Deze activiteiten heeft hij versneld beëindigd, teneinde zelfs de kans op een schijn van belangenverstrengeling te vermijden”, aldus Schultz in haar brief (PDF).

Meijdam stapte begin deze maand op als commissaris namens de provincie Noord-Holland bij de Schiphol Area Development Corporation (SADC). Hij deed dit naar aanleiding van het verschijnen van het  eindrapport van de Commissie Operatie Schoon Schip, die de bestuurscultuur van de provincie heeft onderzocht.

‘Mijn integriteit is me heilig’
Meijdam reageerde getergd op de conclusies in het rapport. “Gedeputeerde Staten wisten van mijn functies, maar nu wordt er blijkbaar anders tegenaan gekeken. De schijn van belangenverstrengeling wordt mij nu verweten. Als dat zo is, dan trek ik mijn conclusies. Mijn integriteit is me heilig.”