Politiek

‘Nachtmerrie’ in de zorg: salaris bestuurders zakt naar 140.000 euro

14-11-2012 18:02

De Vereniging van Bestuurders in de Zorg (NVZD) trekt aan de alarmbel vanwege de dramatische salarisontwikkelingen van bestuurders in de zorg. Zij gaan door de Wet Normering Topinkomens (WNT), die net door de Eerste Kamer is aangenomen, fors minder verdienen in de komende jaren. De bestuurders zijn vooral gekant tegen het feit dat de zorg tot de publieke sfeer zal worden gerekend, terwijl zij zelf stellen dat de zorg publiek-privaat is. De WNT zorgt er komend jaar voor dat de topinkomens nog maar maximaal 130 procent van een ministerssalaris mogen zijn. De gure daadkracht van het kabinet zorgt er nog eens voor dat de teugels extra hard worden aangetrokken: in het regeerakkoord is afgesproken het maximumsalaris gelijk te stellen aan dat van een minister.

CAOsalarisje
Alleen in uitzonderlijke gevallen zouden topbestuurders een opslag kunnen krijgen tot  maximaal de Balkenendenorm van ruim 190.000 euro, in andere gevallen zullen bestuurders genoegen moeten nemen met een soberder salaris, waardoor zij tot wen 30 procent achteruitgang tegemoet kunnen zien. Een schraal ministerssalaris van 140.000 euro is volgens de vereniging ook niet realistisch: door CAO regelingen zou het in kleine instellingen voor kunnen komen dat de bestuurder niet het best verdienende personeelslid van de instelling is.

De NVZD beraadt zich op stappen en overweegt naar de rechter te stappen: er valt best te praten over een versobering van de salarissen, maar de daling is nu wel erg fors. Voorzitter Ruud Lapré spreekt van een ontwikkeling die erger is dan “in onze ergste nachtmerries”.