Politiek

Alle ballen op Halsema

11-10-2012 17:16

‘Kruisigt haar!’ klinkt het bij een deel van de GroenLinks-achterban. Leo Platvoet opende de inleidende beschietingen, Meindert Fennema volgde vandaag op de website van nota bene het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, De Helling. Boodschap: het dramatische verkiezingsresultaat is de schuld van Femke Halsema.

GroenLinks-lid Fennema schrijft vandaag: “De meeste mensen zijn vergeten dat de dramatische verkiezingsnederlaag van GroenLinks voorbereid is onder leiding van Femke Halsema. Halsema had namelijk het idee dat GroenLinks naar rechts moest opschuiven in de richting van D66. Daarom moest GroenLinks op sociaaleconomische kwesties een grote slag maken. Onder Halsema besloot GroenLinks om voor versoepeling van het ontslagrecht te pleiten en zij koos – net als de VVD – voor een kleinere overheid. Daarmee vervreemdde zij zich van haar linkse achterban.”

Halsema moet hangen
Platvoet schreef afgelopen week ook al iets dergelijks in NRC Handelsblad.  “Hoezeer de politiek ook tot een personendrama is verworden, de oorzaak van de crisis in GroenLinks zit toch echt dieper. Op cruciale punten is de partij tot op het bot verdeeld. De liberale koers van Femke Halsema gaf de klaroenstoot tot die verdeeldheid.”

In 2010 haalde Halsema tien zetels binnen voor de partij. Toen de PvdA van Job Cohen vervolgens een Paars Plus-combinatie blokkeerde besloot Halsema de handdoek in de ring te gooien, ‘moe en gedesillusioneerd’ verliet de Ware Oppositieleider de Kamer. Sap nam het stokje over.

Rutte en Sap aan de eettafel
Zowel Fennema en Platvoet gaan er aan voorbij dat de problemen voor GroenLinks begonnen toen Jolande Sap en Mark Rutte bij een medewerker van GroenLinks thuis aan de eettafel ging zitten. “Wat doet de premier hier?” riep de partner van de medewerker in kwestie uit toen ze Rutte in haar huis zag zitten. De rest is geschiedenis: we gingen naar Kunduz en Sap zette haar fractie voor het blok. De bijkans ontelbare affaires daarna gaan we hier niet herhalen. Maar de schuld van de ondergang op het bordje van Halsema schuiven is te makkelijk. GroenLinks eet haar eigen kinderen op, zoveel is duidelijk.

Oh ja, Marijke Vos moet terugkomen, zegt Fennema nu. Ja, daar ga je de oorlog dus ook niet mee winnen.